Vinárstvo Aganis - symbol prepojenia prírody, tradície a autentickej chuti Friuli-Venezia Giulia

Aganis je nové vinárstvo a zároveň projekt, ktoré spája inováciu, tradíciu, životné prostredie a predovšetkým výrobu lokálnych vín. Vinárstvo sa nachádza severovýchodne od Friuli na úpätí Julských Álp, ktoré ho chránia pred studenými severnými vetrami a morom. Zahŕňa 15 hektárov lesa a 22 hektárov viníc.

 

Cieľom vinárstva Aganis je odhaliť autentického ducha Friuli, spojením emócii, spomienok, vôni a chuti, ktoré predstavujú pravú podstatu tohto regiónu. Kvalita vín Colli Orientali del Friuli je výsledkom konkrétneho terroir. Región patrí k tým chladnejším v Taliansku ale produkuje vína s vynikajúcou kyselinkou a sviežosťou.

 

Lokálnou modrou odrodou, ktorá stojí za ochutnanie je červené víno  Refosco dal Peduncolo Rosso. Milovníci bieleho vína si prídu na svoje pri odrodách Friulano, Ribolla GiallaMalvasia

 

 

 

 

 

Viete že, aj taliani majú svoj Tokaj (v taliančine Tocai)? Po prehre na súde na pôde EÚ v roku 2007, museli talianski vinári premenovať vínnu révu Tocai Friulano. Odvtedy sa jej vína nazývajú „Friulano“ vo Friuli-Venezia Giulia a „Tai“ v Benátsku (Veneto).

 

Niekoľko storočí formovania alpských kopcov v regióne Friuli-Venezia Giulia vytvorili dokonalé podmienky na pestovanie viniča. Vznikli tu tvrdšie a mäkšie vrstvy pieskovca a slieňa viac ako kdekoľvek inde. Tieto vrstvy friulskej pôdy sa nazýva vo fruilijskom dialekte „ponca“ a nie je len synonymom terroir, ale skutočnou identitou vín, ktoré odtiaľto pochádzajú. Slieň je veľmi bohatá na minerály, ktoré sú hlavnými piliermi vôní a chutí tejto oblasti. Je to práve slieň, ktorá dáva Friulským vínam vlastnosti, vďaka ktorým sú jedinečné a identifikovateľné.

 

Slovo Aganis nepredstavuje len víno ale ukrýva v sebe hneď niekoľko významov. Niektoré zdroje zobrazujú Aganis ako vodné nymfy so ženskými tvarmi, známe aj ako Furlanský folklór. Informácie z Borgo Salariis v Treppo Grande naopak rozprávajú o agane (po fríulsky aganis) ako o „duchoch“ vodných tokov, ochrancov rybárov, farmárov a strážcoch miestnych tradícií v regióne Friuli.

 

 

 

 

 

Späť do obchodu