Futuristický projekt víno vo vesmíre - Biondi Santi, Feudi di San Gregorio, Gaja

Vína z vinárstiev Biondi-Santi, Feudi di San Gregorio, Gaja a ich odrezky boli zverené Talianskej vesmírnej agentúre na vytvorenie pokročilého vedeckého experimentu, ktorého cieľom bude prvá ľudská základňa na obežnej dráhe vo vesmíre.

Jedinečná iniciatíva, ktorá do centra futuristického projektu stavia víno, jeho kultúru a históriu. Myšlienka pochádza od zakladateľa Nadácie talianskych someliérov Franca Mariu Ricciho, ktorý s cieľom preskúmať budúce perspektívy viniča vybral "od srdca" tri reprezentatívne druhy talianskej vinohradníckej dokonalosti, Sangiovese, Aglianico a Nebbiolo, a tri ikonické spoločnosti, ktoré pri zveľaďovaní týchto viníc každý deň rozprávajú svetu príbeh jedinečnej tradície výroby vína Made in Italy: Biondi-Santi, Feudi di San Gregorio a Gaja.

Každý výrobca dodal šesť fliaš vína dvoch rôznych ročníkov - Brunello di Montalcino Riserva 2006 a 2015 pre Biondi-Santi, Piano di Montevergine 2012 a 2015 pre Feudi di San Gregorio, Barolo Sperss 1988 a 2017 pre Gaja - a tri podpníky s listami vlastnej odrody hrozna na vedecké pokusy v mikrogravitácii a na štúdium možností pestovania rastlín vo vesmíre.

Jedna fľaša z každého ročníka bude vyslaná na obežnú dráhu vesmírnej stanice, kde sa bude skúmať jej experimentálne zachovanie vo výške 400 km pri pozemnej rýchlosti 28 000 km/hod. Ďalšiu fľašu z každého ročníka pred cestou do vesmíru preskúma Kabinet analýz Talianskej vesmírnej agentúry a posledná fľaša bude uložená v Talianskej somelierskej nadácii na porovnanie po návrate. Cieľom je posúdiť schopnosť starnutia vín vo vesmíre a preskúmať premenné uchovávania najnovších a zrelších ročníkov každého vína v otvorenom priestore porovnaní s ich mimoriadnym zrejúcim potenciálom na Zemi.

Najrozšírenejšou odrodou v Toskánsku je Sangiovese. Spoločnosť Biondi-Santi má vo svojej DNA experimentovanie a používanie inovatívnych techník prijatých predovšetkým osvietených enológov ako Franco Biondi Santi, ktorý prišiel na identifikáciu klonu BBS11 v roku 1978.

Spomedzi pôvodných odrôd z regiónu Kampánia bolo vybrané Aglianico. Do vesmíru poputuje aj ich ikonický ročník 20. ročník (2012).

Zo srdca Langhe z regiónu Piemont bolo vybrané Nebbiolo. Predmetom experimentovania bude ročník 1988, ktorý Gaja vyrobil ako prvý. 

Späť do obchodu