Primitivo, Negroamaro, Apúlia, história a talianske Trulli

Apúlia (tal. Puglia) bol a stále je veľmi srdečný región, kde sa v minulosti krížili rôzne kultúry. Tie  zanechali trvalé stopy v jazyku aj jeho tradíciách.

Táto malebná časť Talianska, v ktorej sa pohľad stráca medzi bielymi šiškami a strieborno-sivými kamennými strechami. Pre Apúliu sú typické pôvabné biele domčeky „trulli„ , ktoré  sú pomaľované symbolmi a mali za úlohu v minulosti ochrániť jeho obyvateľstvom pred zlom. Ochrana pred zlom je podľa historikov najpravdepodobnejším vysvetlením symbolov, keďže táto oblasť odjakživa žije v symbióze s poľnohospodárskou kultúrou a jej prosperita závisí od úrody a priaznivého počasia. A tak Trullo - šiška predstavuje amulet , ktorý slúžil ako poďakovanie patrónom bohatej úrody.

Podľa štúdií je možné identifikovať viac ako päťdesiat rôznych symbolov a rozdeliť ich do rôznych skupín: primitívne, magické, pohanské, kresťanské a ornamentálne/groteskné. Všetky tieto symboly zachytávajú pestrý osud Apúlie, v ktorej sa stretávali Gréci, Byzantínci, bazilijskí mnísi. Napr. pohanské symboly označujú slnko a striedanie ročných období. Zobrazenie nožníc alebo podkov na kužeľoch naznačuje interpretáciu potreby ochrany pred zlom. Preto sú symboly na pôvabných trulli domčekoch dôkazom toho, ako s ich pomocou farmári z údolia Itrie každý deň bojovali proti zlým myšlienkam a nešťastiu.

Práve odtiaľto, z týchto koreňov a z tohto kultúrneho dedičstva pochádza nový rad značiek Tagaro. Línia Pinataro má síce nový, svieži štýl, zároveň však ikonickým spôsobom predstavuje kľúčový symbol historicko-kultúrnej apúlskej tradície, ktorým je trullo. Vybrané rady vín značky Tagaro majú na fľaši zobrazený niektorý zo starobylých symbolov, ktorý má svojmu držiteľovi priniesť šťastie.

Talianské červené víno ako Primitivo a Negroamaro je víno symbolizujúce históriu jeho regiónu - Apúlia.

 

 Prezri si našu ponuku

 

 Víno ku každej príležitosti 

Hľadané výrazy: 

Talianske víno

Talianske červené víno

Víno primitivo

Vinotéka Žilina

E-shop víno

Primitivo

 

Späť do obchodu