Toskánske vinárstvo Ricasoli a Chianti

Ricasoli je jedno z najvýznamnejších vinárstiev v talianskom Toskánsku. Táto oblasť je známa svojimi miernymi kopcami, zamatovými údoliami a hustými dubovými a gaštanovými lesmi. Na pozemku s rozlohou 1200 hektárov sa nachádza približne 240 hektárov viníc a 26 olivových hájov. Tie vytvárajú súvislý sled farieb a odtieňov okolo hradu Brolio, ktorý sa nachádza v rámci mesta Gaiole in Chianti.

História rodiny Ricasoli je spojená s vínom už od roku 1141. Existujúce písomné záznamy dokazujú, že hrad Castello di Brolio bol už vtedy majetkom rodiny. Po stáročia, kedy bránili svoje územia a feudálnu suverenitu, rodina Ricasoli pochopila veľký potenciál územia Brolio a bola medzi prvými, ktorí sa venovali zlepšovaniu poľnohospodárstva a viníc. V skutočnosti je rodokmeň, reprodukovaný v tlači z roku 1584, jedným z prvých obrázkov oblasti Chianti.

Nakupuj Toskánske víno tu

 

Práve barón Bettino Ricasoli (1809 - 1880), preslávený politik a vizionársky vinársky podnikateľ, vytvoril v roku 1872 receptúru na červené víno Chianti, teraz nazývané Chianti Classico.

Zaujímavé dokumenty z konca 17. storočia uvádzajú prvé exporty do Amsterdamu a Anglicka, zatiaľ čo na začiatku 20. storočia boli vína z Brolio už dobre známe a oceňované, žiadané a vyvážané do celého sveta: od Číny po Saudskú Arábiu, z Južnej Afriky do Guatemaly, z Kostariky do niekdajších britských kolónií v Afrike.

Od roku 1993 vedie toto výnimočné vinárstvo barón Francesco Ricasoli smerom k novým výzvam s najhlbším rešpektom k svojim slávnym predkom. Štúdium pôdnych typov a klonovej selekcie Brolio Sangiovese patrí medzi Francescove najväčšie vášne a vinohrady úplne zrenovoval a kompletne zmapoval.

Vinice Ricasoli sa rozprestierajú na kopcoch s nadmorskou výškou od 220 do 500 metrov nad morom, orientované najmä na juh/juhozápad. Podnebie je kontinentálne so zrážkami sústredenými na jar a jeseň (asi 800 mm/rok), miernymi zimami so zriedkavými snehovými zrážkami a horúcimi a suchými letami.

Sangiovese je hlavnou pestovanou odrodou, pre ktorú sa tu nachádza ideálne prostredie na rozvoj svojho najprirodzenejšieho potenciálu. Pozornosť venovaná terroir, ktorým sa Ricasoli riadi pri výbere, umožňuje identifikovať najvhodnejšiu odrodu na výsadbu, najvhodnejší podpník, najlepšiu orientáciu riadkov a agronomické opatrenia, ktoré je potrebné prijať.

Sme schopní vyrábať vína s veľmi odlišnými osobnosťami v rámci jedného územia. Je to vďaka mnohým aspektom pôdy, nadmorskej výške a mikroklímy, ktoré nám umožňujú odhaliť pravú povahuTerroir di Brolio.

- Francesco Ricasoli -

 

Vyhľadávané pojmy:

Talianske víno

Talianske červené víno

Najznámejšie talianske víno

Talianske biele víno

Toskánsko

Toskánske víno

Chianti oblasť

Chianti Toscana

Chianti Taliansko

Chianti Classico Riserva

Späť do obchodu