Miluješ Prosecco, Frizzante alebo šumivé víno?

Patrí Prosecco k vašim obľúbeným nápojom? Večer s priateľmi, oslava alebo len tak? Príjemné bublinky sú skvelým spoločníkom a v lete výborne osviežia. Ale zamysleli ste sa niekedy, čo sa skrýva pod názvom Prosecco, Frizzante alebo šumivým vínom?

Čo je vlastne „Prosecco“? Je to kontrolované označenie pôvodu, ktoré sa vzťahuje výlučne na vína spĺňajúce podmienky a požiadavky stanovené v konzorciu Consorzio di tutela della denominazione di origine controllata Prosecco.

Prosecco Frizzante alebo aj perlivé víno, má tlak vo fľaši nižší, a preto aj perlenie má menšiu intenzitu v porovnaní s klasickýmí zátkami typickými pre šumivé víno. Vína Prosecco ako aj Prosecco Frizzante a Prosecco rose musia spĺnať prísne kritéria. Produkcia šumivých vín v oblasti Prosecco je limitovaná a na zvýšenie produkcie bol upravený zákon, ktorý špecifikuje odrody a percentuálne zastúpenie. V minulosti sa muselo Prosecco vyrábať len zo 100 % Glery, dnes je povolené aj použitie iných odrôd.

„Prosecco“ spumante a Prosecco“ frizzante sa získava z odrody Glera samostatne alebo v kombinácii – maximálne do 15 % s odrodami Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Nero (vinifikované ako biele víno).

 

„Prosecco“ spumante rosé sa získava z odrody Glera (zastúpenej minimálne 85 % a maximálne 90 %)a odrody Pinot Nero - Rulandské modré (vinifikované ako červené víno s minimálnym obsahom 10 % a maximálne do 15 %). 

Hrozno určené na výrobu vína s označením pôvodu „Prosecco“ musí pochádzať z oblastí: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Trieste, Udine, Benátky a Vicenza. Taktiež vinifikácia, plnenie do fliaš a balenie musí byť vykonávané vo vyššie uvedených provinciách.

 

Označenie „millesimato“ (ročník) pri šumivom víne „Prosecco“ je povinné uvádzať rok výroby na etikete, ak 85 % vína pochádza z referenčného ročníka.

 Nakupuj Prosecco

 

Vyhľadávané názvy:

Talianske prosecco

Prosecco cena

Prosecco frizzante

Prosecco brut

Prosecco extra dry

Prosecco vino frizzante

Prosecco valdobbiadene

Prosecco DOC

 

Späť do obchodu